החוק מקל על עובדים עם מוגבלות בעלי יכולת עבודה מופחתת, שנקבע להם "שכר מינימום מותאם" מכוח חוק שכר מינימום, כך שהם יהיו זכאים למענק גם ללא ילד ושהכנסתם המזכה נמוכה מזו של עובד ללא מוגבלות.
מושגים וגדרות
- שכיר – יחיד תושב ישראל שהייתה לו הכנסת עבודה בשנת המס 2018 .
- החוק לא חל על שכיר שמתקיימים לגביו אחד התנאים הבאים:
- שכיר שכל הכנסותיו מעבודה התקבלו ממעסיק "קרוב" או מ"חבר בני אדם" שהוא או "קרובו" בעלי "חזקה" בו ("חזקה"- מחזיקים במישרין או בעקיפין ב- 25% לפחות באחד או יותר מסוג כלשהו של אמצעי השליטה).
- שכיר שהכנסותיו מעבודה התקבלו ממעסיק שאינו ”קרוב” ובכל אותם חודשי עבודה, קיבל גם הכנסת עבודה ממעסיק ”קרוב”.
- שכיר שהיו לו הכנסות מעבודה שהתקבלו ממעסיק ”קרוב” וממעסיק שאינו ”קרוב”, יהיה זכאי למענק עבור אותם החודשים בהם קיבל אך ורק הכנסה ממעסיק שאינו ”קרוב”.
- ”קרוב” לעניין זה הוא: בן זוג, אח, אחות, הורה, הורה הורה, צאצא וצאצא של בן זוג, ובן זוגו של כל אחד מאלה.
- הכנסת עבודה – משכורת (למעט פנסיה), הכנסות מעבודה במשק בית, טובות הנאה שקיבל העובד ממעסיק (תשלומים שניתנו לעובד לכיסוי הוצאותיו, לרבות אחזקת רכב או טלפון, שכר לימוד, נסיעות לחוץ לארץ, רכישת ספרות מקצועית או ביגוד וכדומה) לרבות דמי לידה, דמי שמירת הריון ותגמול בעד ימי שירות מילואים המשתלמים לפי חוק הביטוח הלאומי.
- חודש עבודה בפועל – לרבות תקופת חופשה שנתית, תקופת מחלה, תקופת לידה והורות, תקופת שמירת הריון לפי חוק הביטוח הלאומי, תקופת שירות מילואים, ולמעט חודש שבעבורו שולמו דמי אבטלה לפי חוק הביטוח הלאומי.
- החוק לא חל על שכיר שמתקיימים לגביו אחד התנאים הבאים:
- עצמאי – יחיד תושב ישראל שהייתה לו הכנסה מעסק ו/או משלח יד בשנת המס 2018.
- ילד – מי שטרם מלאו לו 19 שנים במהלך שנת המס בגין נתבע המענק.
- לדוגמא: לגבי בקשה לקבלת מענק המוגשת בשנת 2019 (עבור שנת המס 2018 ) נדרש שעד ליום 131 בדצמבר 2018 טרם מלאו לילד 19 שנה.
התנאים לקבלת המענק
- הגשת תביעה למענק. תביעה עבור שנת המס 2018 יש להגיש עד ליום ה- 30 בנובמבר 2019 .
- .הגשת דוח למס הכנסה ע"י החייבים בהגשת דו”ח או שבן זוגם חייב בהגשת דו”ח, בהתאם להוראות הפקודה.
- המעסיק שלך הגיש דוח 856/126 לשנת המס 2018 באופן מקוון עד לתאריך 30 באפריל 2019.
כיצד מגישים את התביעה למענק?
ניתן להגיש תביעה באמצעות טופס מקוון או באמצעות סניפי/סוכנויות הדואר:
טופס מקוון – רק אם הגשת בעבר תביעה למענק (עבור אחת משתי שנות התביעה האחרונות) בסניף הדואר/במשרד השומה/בצורה מקוונת באינטרנט תוכל להגיש תביעה מקוונת באתר האינטרנט של רשות המסים או באמצעות אפליקציה בנייד. בשנת 2019 ניתן באמצעות היישום המקוון להגיש תביעה עבור שנות המס 2017 ו-2018.
סניפי/סוכנויות הדואר – עליך להגיע באופן אישי לאחד מסניפי/סוכנויות הדואר. להזדהות באמצעות תעודת זהות בפני פקיד הדואר ולהשיב לגבי פרטיך האישיים:
מספר מעסיקים שלך ושל בן/בת זוגך (לרבות מעסיקים במשק בית ולמעט פנסיה),
האם עבדת כעצמאי? מהי הכתובת למשלוח דואר ומהם פרטי חשבון הבנק שלך אליו יועברו כספי המענק (לשם כך עליך להביא המחאה או אישור רשמי מהבנק המעיד על ניהול חשבון בנק על שמך).
פקיד הדואר יחתים אותך על נכונות הפרטים שמסרת ועל עמידה בתנאי הזכאות וימסור לך את חלקו העליון של הטופס.
מוצע לשמור את טופס התביעה, הואיל וניתן באמצעות מספר התביעה לקבל מידע אישי באתר האינטרנט של רשות המסים ובמרכז המידע והשירותים המקוונים.
הגשת התביעה אינה כרוכה בתשלום ואין צורך להיעזר בשירות בתשלום לסיוע בהגשת התביעה.
בדיקת זכאות למענק
רשות המסים תבדוק את תביעתך ותקבע עד תום 90 ימים ממועד הגשת התביעה או עד ה- 15 ביולי 2019 ,לפי המאוחר, את זכאותך למענק ואת סכום המענק.
מועד הגשת התביעה יחשב כמועד בו הוגשה התביעה במלואה, ובכלל זה הגשת מסמכים נוספים במידת הצורך.
רשות המסים רשאית, ביוזמתה או לפי דרישתך לתקן את קביעתה, בתוך שלוש שנים מיום שניתנה, אם נתגלו עובדות חדשות או נמצא כי נפלה טעות בקביעת המענק.
סכום המענק
- סכום המענק לו אתה זכאי מושפע מגובה הכנסת העבודה, הכנסות מעסק ומשלח יד, הכנסות נוספות שלך(שאינן ממשכורת) וכן מהכנסות בן הזוג מעבודה, מעסק ומשלח יד והכנסות נוספות. כמו כן, ממספר ילדיך, גילך ומצב משפחתי ("הורה יחיד" וכד'). אם יש לך הכנסה נוספת או שלבן זוגך יש הכנסה ממשכורת, מעסק ומשלח יד ו/או הכנסה נוספת, גובה המענק יפחת בהתאם לגובה ההכנסות האמורות. "הכנסה נוספת", נחשבת אחת מההכנסות הבאות: – קצבה, שהיא הכנסה לפי סעיף 2(5) לפקודת מס הכנסה, (לדוגמא: פנסיה). למעט קצבה המשולמת לעובד בשל נכות, אובדן כושר עבודה או מות בן/בת הזוג. – גמלת נפגעי עבודה ו/או נפגעי תאונות, המשולמת ע"י המוסד לביטוח לאומי.
- גובה המענק, מושפע גם מ"גמלה או תשלום להורה עצמאי", ששולמו לפי חוק הבטחת הכנסה, או לפי חוק המזונות – נוכה מסכום המענק שהוא זכאי לו, בעד אותו חודש, סכום השווה להפרש שבין הגמלה או התשלום שהשתלמו לו בעד אותו חודש לפי הוראות חוק הבטחת הכנסה ובין הגמלה או התשלום שהיו משתלמים לו לולא החוק האמור, ולא יותר מגובה המענק שהוא זכאי לו בעד אותו חודש.
- מענק מוגדל בשיעור של 150% יינתן לאחד מאלה:
- "הורה עובד" שלו ילד אחד או יותר בשנת המס.
- "הורה יחיד" – עובד שהוא הורה לילד אחד או יותר הנמצאים אצלו ושכלכלתם עליו, החי בנפרד מההורה השני ואין לו בן זוג לרבות אדם אחר הידוע בציבור כבן זוגו.
- במסגרת יישום תוכנית "נטו משפחה" להרחבת חוק מענק עבודה, החל מיום 1 בינואר 2019 עבור שנת התביעה 2018 בלבד, נקבע, שתינתן תוספת בשיעור של 30% לעובד שעומד בכל התנאים הבאים:
- עובד זכאי שיש לו "בן זוג עובד", ולבן הזוג ישנה הכנסה חודשית ממוצעת מעבודה או מעסק ומשלח יד, שאינה נמוכה מסכום ההכנסה החודשית הממוצעת על סך של 3,630 ש"ח.
- התוספת הינה בגין "מספר חודשי העבודה המשפחתית" – התוספת תינתן לזכאי לקבלת המענק עבור מספר חודשי העבודה בפועל (כהגדרתו בסעיף 1 לחוק) בשנת המס שלא התקבלה בו הכנסה מ"קרוב" או עבור מספר חודשי העבודה של ב"ז מבקש המענק שלא קיבל בהם הכנסת עבודה מ"קרוב" לפי מספר חודשי העבודה הנמוכים ביותר. הגדרת "בן זוג" – מי שהיה כל שנת המס (מה-1 בינואר ועד ליום 31 בדצמבר) בן זוג כמשמעותו בחוק מיסוי מקרקעין. הגדרה זו כוללת גם ידועים בציבור . התוספת תינתן גם ל"ידוע בציבור" בהסתמך על אסמכתא עדכנית מהמוסד לביטוח לאומי.
מתי משולם המענק?
- תשלום המענק תלוי במועדי הגשת בתביעה, כמפורט:
- אם הוגשה תביעה עד יום 30 ביוני 2019 ,המענק ישולם בארבעה תשלומים שווים:
- 15 ביולי 2019
- 15 באוקטובר 2019
- 15 בדצמבר 2019
- 15 בפברואר 2020
- אם הוגשה תביעה עד יום 30 בספטמבר 2019 ,המענק ישולם בשלושה תשלומים שווים במועדים אלה:
- 15 באוקטובר 2019
- 15 בדצמבר 2019
- 15 בפברואר 2020
- אם הוגשה תביעה עד יום 30 בנובמבר 2019 ,המענק ישולם בשני תשלומים שווים
- אם הוגשה תביעה עד יום 30 ביוני 2019 ,המענק ישולם בארבעה תשלומים שווים:
- אם סכום המענק שנקבע הוא עד 810 ש"ח – המענק ישולם בתשלום אחד, במועד בו יש לשלם את התשלום הראשון, בהתאם למועד הגשת התביעה.
ערעור על קביעת הזכאות
- באפשרותך להגיש השגה מנומקת ובכתב על ההחלטה בנוגע לקביעת הזכאות. יש להגיש את ההשגה לפקיד השומה הקרוב למקום מגוריך תוך 30 ימים מיום שנמסרה לך הקביעה.
- אם אינך מסכים עם ההחלטה לגבי ההשגה שהגשת, באפשרותך לערער בפני בית המשפט המחוזי שבאזור שיפוטו נמצא מקום מגוריך.